la-Tulcea.ro
Fondat
2012 |
Site
dedicat informarii tulcenilor.
|
Acasa | Social | Politic | Economic | Legislatie | Sanatate | Medicina | Sport | Divertisment | Anunturi | Utile | Forum | Mall | Contact
Interviu Ivan Patzaichin: Cred că fiecare, indiferent de ce prepară, își
pune amprenta pe felul de mâncare
Agerpres
Multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin a rămas fidel deliciilor copilăriei,
iar prin proiectele derulate de asociația pe care o conduce "Ivan Patzaichin -
Mila 23" încearcă să reînvie savoarea bucătăriei tradiționale din Rezervația
Biosferei Delta Dunării.
Prezent
la Tulcea pentru a lansa Centrul de informare și promovare a destinației eco
Delta Dunării, proiect care dorește să reunească toate produsele specifice
zonei, Ivan Patzaichin a răspuns la câteva întrebări legate de preferințele sale
culinare, dar și de gastronomia Rezervației.
AGERPRES: Care a fost mâncarea preferată în copilăria dumneavoastră?
Ivan Patzaichin: Dulciurile. Dar și acum, la bătrânețe, îmi plac dulciurile.
Când eram mic, bunica îmi făcea tot felul de preparate, ștrudele, plăcinte,
lipioșche, un fel de vareniki.
AGERPRES: Acum preparați deliciile copilăriei?
Ivan Patzaichin: Încercăm să facem acest lucru în cadrul unui nou proiect. Am
selectat cinci gospodării din satul Mila 23 și încercăm ca din primăvară să
promovăm trasee gastronomice. Turiștii vor avea posibilitatea să aleagă una din
specialitățile oferite. Fiecare gospodărie selectată știe să prepare orice fel
de mâncare, dar fiecare va avea un produs special.
AGERPRES: Revenind la preferințele culinare, ce mâncare nu v-a plăcut în
copilărie?
Ivan Patzaichin: Am urât peștele când eram mic, pentru că dimineața, la prânz și
seara, toată săptămâna mâncam pește. Poate duminica, mama mai tăia o găină și
făcea o ciorbă sau o friptură. Dar acum, dacă aș avea de ales, cu siguranță aș
alege peștele.
AGERPRES: De obicei, gătiți?
Ivan Patzaichin: Mai puțin. Îmi place să mănânc însă. Soția este o foarte bună
gospodină și specialistă în dulciuri, dar când este vorba de pește, eu mă ocup.
AGERPRES: Ce anume pregătiți din pește?
Ivan Patzaichin: Pot să fac și ciorbă, și saramură. Saramura iese însă specială
și o fac așa cum îmi place. Cred că fiecare, indiferent de ce prepară — ciorbă
de pește sau ciorbă de burtă, își pune amprenta pe felul de mâncare.
AGERPRES: Ultima oară, ce și pentru cine ați gătit?
Ivan Patzaichin: Pentru familie și cred că a fost pește la cuptor.
AGERPRES: Ne dați rețeta?
Ivan Patzaichin: E mai complicat cu rețeta, pentru că ori de câte ori pregătesc
un fel de mâncare, trebuie să mai adaug ceva. Îmi place să inventez, așa că la
mine rețetele sunt după gust și stare.
AGERPRES: În Deltă, se vorbește despre vinul de nisip de la Caraorman. Ați
gustat vreodată?
Ivan Patzaichin: Nici măcar nu am auzit, dar sunt foarte interesat de adevărul
acestor vorbe, pentru că vrem să promovăm produsele locale. Vrem să facem o
hartă a vinurilor din Dobrogea și cred că ar fi interesant să apară în Deltă un
punct de atracție pe această hartă.
AGERPRES: V-ați născut în Deltă și ați revenit aici. S-a schimbat specificul
gastronomic al zonei?
Ivan Patzaichin: În general, s-a păstrat, dar tendința este de schimbare pe
fondul fenomenului turistic. Localnicul acordă vizitatorilor ceea ce le vor
aceștia, nu neapărat ceea ce este tradițional, iar astfel specificul gastronomic
a fost influențat. Interesant ar fi ca localnicul să-și păstreze tradiția, iar
oaspeții să se adapteze.
AGERPRES: Dar oferta turistică mereu se adaptează cerințelor...
Ivan Patzaichin: Corect. Dar, atunci când un turist alege un pachet care vizează
o anumită specialitate culinară, ceea ce intenționăm să facem din primăvara
acestui an în cadrul unuia din proiectele noastre, specificul gastronomic al
zonei este păstrat, iar turistul nu va mai cere friptură de vită argintie, de
exemplu, ci un preparat tradițional.
Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23 derulează începând de anul trecut două
proiecte pentru dezvoltarea ecoturismului și a infrastructurii verzi în Delta
Dunării. Unul dintre acestea, "Ecoturism pentru viitor" vizează identificarea
unei mărci turistice proprii pentru localitățile Crișan, Caraorman și Mila 23,
inclusiv prin realizarea unui traseu culinar pilot în Rezervație. În cadrul unui
alt proiect, "Lotca habitat", asociația încearcă să armonizeze cadrul legislativ
din România pentru pescaturism, astfel încât populația din comunitățile izolate
din Delta Dunării să nu depindă exclusiv de activitatea de pescuit.
Pentru a fi în permanență
la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău,
urmărește-ne pe
laAnunt.ro |eMedic.ro | LaMedic.ro | laExecutareSilita.ro | laHotel.ro | laZiar.ro | la-Facultate.ro | la-Firma.ro | la-Mall.ro | la-Masa.ro | la-Televizor.ro | Spune-ti parerea.ro
la-Romania.ro | la-AlbaIulia.ro | la-Alexandria.ro | la-Arad.ro | la-Bacau.ro | la-BaiaMare.ro | la-Balti.ro | la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro | la-Botosani.ro | la-Braila.ro | la-Brasov.ro | la-Bucuresti.ro | la-Buzau.ro | la-Calarasi.ro | la-Chisinau.ro | la-ClujNapoca.ro | la-Constanta.ro | la-Craiova.ro | la-Deva.ro | la-DrobetaTurnuSeverin.ro | la-Focsani.ro | la-Galati.ro | la-Giurgiu.ro | la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro | la-Medias.ro |la-MiercureaCiuc.ro | la-Onesti.ro | la-Oradea.ro | la-PiatraNeamt.ro | la-Pitesti.ro | la-Ploiesti.ro | la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro | la-Resita.ro | la-Roman.ro | la-SatuMare.ro | la-SfantuGheorghe.ro | la-Sibiu.ro | la-Slatina.ro | la-Slobozia.ro | la-Suceava.ro | la-Targoviste.ro | la-TarguJiu.ro | la-TarguMures.ro | la-Timisoara.ro | la-Turda.ro | la-Vaslui.ro | la-Zalau.ro
eSante.ro | Journaux.ro | laTele.ro | Magasins.ro | Medecin.ro | Universites.ro
©2015