la-Tulcea.ro     


Fondat 2012     |                     Site dedicat informarii tulcenilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Interviu Ivan Patzaichin: Cred că fiecare, indiferent de ce prepară, își pune amprenta pe felul de mâncare

Agerpres

 

Multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin a rămas fidel deliciilor copilăriei, iar prin proiectele derulate de asociația pe care o conduce "Ivan Patzaichin - Mila 23" încearcă să reînvie savoarea bucătăriei tradiționale din Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Prezent la Tulcea pentru a lansa Centrul de informare și promovare a destinației eco Delta Dunării, proiect care dorește să reunească toate produsele specifice zonei, Ivan Patzaichin a răspuns la câteva întrebări legate de preferințele sale culinare, dar și de gastronomia Rezervației.

AGERPRES: Care a fost mâncarea preferată în copilăria dumneavoastră? 
Ivan Patzaichin: Dulciurile. Dar și acum, la bătrânețe, îmi plac dulciurile. Când eram mic, bunica îmi făcea tot felul de preparate, ștrudele, plăcinte, lipioșche, un fel de vareniki.

AGERPRES: Acum preparați deliciile copilăriei? 
Ivan Patzaichin: Încercăm să facem acest lucru în cadrul unui nou proiect. Am selectat cinci gospodării din satul Mila 23 și încercăm ca din primăvară să promovăm trasee gastronomice. Turiștii vor avea posibilitatea să aleagă una din specialitățile oferite. Fiecare gospodărie selectată știe să prepare orice fel de mâncare, dar fiecare va avea un produs special.

AGERPRES: Revenind la preferințele culinare, ce mâncare nu v-a plăcut în copilărie? 
Ivan Patzaichin: Am urât peștele când eram mic, pentru că dimineața, la prânz și seara, toată săptămâna mâncam pește. Poate duminica, mama mai tăia o găină și făcea o ciorbă sau o friptură. Dar acum, dacă aș avea de ales, cu siguranță aș alege peștele.

AGERPRES: De obicei, gătiți? 
Ivan Patzaichin: Mai puțin. Îmi place să mănânc însă. Soția este o foarte bună gospodină și specialistă în dulciuri, dar când este vorba de pește, eu mă ocup.

AGERPRES: Ce anume pregătiți din pește? 
Ivan Patzaichin: Pot să fac și ciorbă, și saramură. Saramura iese însă specială și o fac așa cum îmi place. Cred că fiecare, indiferent de ce prepară — ciorbă de pește sau ciorbă de burtă, își pune amprenta pe felul de mâncare.

AGERPRES: Ultima oară, ce și pentru cine ați gătit? 
Ivan Patzaichin: Pentru familie și cred că a fost pește la cuptor.

AGERPRES: Ne dați rețeta? 
Ivan Patzaichin: E mai complicat cu rețeta, pentru că ori de câte ori pregătesc un fel de mâncare, trebuie să mai adaug ceva. Îmi place să inventez, așa că la mine rețetele sunt după gust și stare. 

AGERPRES: În Deltă, se vorbește despre vinul de nisip de la Caraorman. Ați gustat vreodată? 
Ivan Patzaichin: Nici măcar nu am auzit, dar sunt foarte interesat de adevărul acestor vorbe, pentru că vrem să promovăm produsele locale. Vrem să facem o hartă a vinurilor din Dobrogea și cred că ar fi interesant să apară în Deltă un punct de atracție pe această hartă.

AGERPRES: V-ați născut în Deltă și ați revenit aici. S-a schimbat specificul gastronomic al zonei? 
Ivan Patzaichin: În general, s-a păstrat, dar tendința este de schimbare pe fondul fenomenului turistic. Localnicul acordă vizitatorilor ceea ce le vor aceștia, nu neapărat ceea ce este tradițional, iar astfel specificul gastronomic a fost influențat. Interesant ar fi ca localnicul să-și păstreze tradiția, iar oaspeții să se adapteze.

AGERPRES: Dar oferta turistică mereu se adaptează cerințelor... 
Ivan Patzaichin: Corect. Dar, atunci când un turist alege un pachet care vizează o anumită specialitate culinară, ceea ce intenționăm să facem din primăvara acestui an în cadrul unuia din proiectele noastre, specificul gastronomic al zonei este păstrat, iar turistul nu va mai cere friptură de vită argintie, de exemplu, ci un preparat tradițional.

Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23 derulează începând de anul trecut două proiecte pentru dezvoltarea ecoturismului și a infrastructurii verzi în Delta Dunării. Unul dintre acestea, "Ecoturism pentru viitor" vizează identificarea unei mărci turistice proprii pentru localitățile Crișan, Caraorman și Mila 23, inclusiv prin realizarea unui traseu culinar pilot în Rezervație. În cadrul unui alt proiect, "Lotca habitat", asociația încearcă să armonizeze cadrul legislativ din România pentru pescaturism, astfel încât populația din comunitățile izolate din Delta Dunării să nu depindă exclusiv de activitatea de pescuit.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro |la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro | la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2015