la-Tulcea.ro     


Fondat 2012     |                     Site dedicat informarii tulcenilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Premierul Victor Ponta a participat la recepția elicopterului medicalizat de tip IAR-316, care va executa misiuni umanitare în zona de responsabilitate a Unității Speciale de Aviație Tulcea

Guvernul României

 

Victor Ponta: /.../ am vorbit cu președintele Consiliului Județean, cu primarul, cu autoritățile locale și problema asistenței medicale în Deltă nu seamănă cu nicio altă zonă din țară. Nu poți să te urci în ambulanță și să mergi să ajuți fie un localnic, fie un turist. Și soluțiile sunt de mai multe feluri, domnul Arafat cred că vă poate da mai multe detalii despre ceea ce urmează să aducă la SMURD, în octombrie. Mai bine le ziceți dumneavoastră.

Raed Arafat: Deci, din 2%, care s-au colectat anul trecut, este deja comandat un vas de salvare și stingere incendii, ca să vă dați seama, de 9 metri-jumate ori 3 metri, care are și posibilitate de acordare de asistență medicală de urgență, dar și de stingere de incendii, cu o viteză de 36-40 de noduri, și un 'hovercraft', adică este un vehicul pe pernă de aer de 8 metri jumate ori 2 metri jumate, care este pentru intervenții medicale, care poate să meargă nu numai pe apă, dar și pe gheață și pe uscat. Deci, asta urmează să ajungă în Tulcea, conform programului de predare din partea firmei din Olanda, care le fabrică, în jurul lunii octombrie și vor fi amplasate la Crișan, care este o nouă stație. A aprobat înființarea ei domnul viceprim-ministru Oprea și a dat sprijinul Consiliul Județean, cu locație cu tot, și acolo vor fi amplasate, pentru a putea interveni oriunde în Deltă. Ce înseamnă? Că vom avea elicopterul, vom avea celelalte două elicoptere, plus, pe partea apei, complementar cu ce are Serviciul de Ambulanță, stația de intervenție cu vasul de salvare și stingere și cu hovercraft-ul.

Victor Ponta: Bun, deci, eu, fără să fiu un specialist, am întrebat specialiștii ce putem să facem ca să tratăm problema Deltei ca pe o problemă specială, repet, atât pentru localnici, cât și pentru turiștii, care, văd cu bucurie, că vin din ce în ce mai mulți. Și, atunci, avem aceste capabilități de pus la dispoziție și se punea problema unei intervenții cu elicopterul. Am inaugurat Galațiul, este inaugurat deja Constanța, dar s-a găsit soluția, nu știu cine a avut ideea, dar a fost o idee bună, să transformăm acest elicopter, care exista deja la Poliția de Frontieră, și să-l folosim și pentru Deltă, pentru misiuni în care nu este nevoie să aducem elicopterul de la Galați sau de la Constanța. Mai mult decât atât, am fost împreună cu președintele Consiliului Județean, data trecută, și am vizitat stadiul lucrărilor la Spitalul Județean. După lupte grele în guvern, am reușit și am alocat banii pentru angiograf și acum sper să dureze cât mai puțin procedurile, că știți cum e în România, de când aloci banii până vine angiograful mai durează câteva luni, din păcate. Dar important e că banii sunt, și ideea principală este de a oferi locuitorilor din județul Tulcea, dar și celor care vin aici ca turiști niște servicii de sănătate de calitatea celor pe care le au cei din București, din Cluj sau a celor pe care le au cei din țările care trimit turiști încoace. Altfel, îi chemăm să vadă cel mai frumos loc din Europa, Delta, și Doamne ferește!, oricare dintre ei avea cea mai mică problemă, nu puteam să intervenim și era evident o situație cu totul și cu totul anormală. Vreau să vă spun că atât în ceea ce privește, la nivelul Guvernului - Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne - și tot ceea ce fac autoritățile locale - Consiliul Județean și primăriile - pentru a îmbunătăți sistemul de intervenții, sistemul de sănătate, din partea mea au un sprijin chiar mai special decât alte zone ale țării. Vreau, repet, să-i felicit pe cei care au avut ideea de a folosi și de a reconverti, practic, acest elicopter în ceea ce vedeți și nu îmi doresc decât cât mai multe intervenții de succes din partea celor care vor folosi și elicopterul și navele medicale, și tot ceea ce punem la dispoziție. Asta era ideea. Dacă tot am venit la Galați, nu puteam să nu vin și la Tulcea și să nu încercăm să facem ceva bun și pentru Tulcea.

 

Reporter: Care vă este programul în continuare, domnule premier?

Victor Ponta: Încărcat.

Reporter: /.../ ceva oficial?

Victor Ponta: Mâine dimineață, o să plec la o întâlnire internațională și după care mă întorc tot aici, la Tulcea, pentru un weekend, sper, în Deltă, dacă ne ajută Dumnezeu, se mai oprește și ploaia, o să fie și mai bine.

Reporter: Faceți un comentariu față de situația de la București privind familia Băsescu?

Victor Ponta: Nu, nu am vreun... Aș fi nedrept față de colegii dumneavoastră de la Galați, unde, de asemenea, nu am vrut să comentez mai mult despre situația politică. Nu o fac și din respect pentru ceea ce muncește și domnul secretar de stat Arafat și ceilalți de la celelalte instituții. Ei au mai puțină treabă cu politica, din fericire, dar au treabă cu ceva ce e mult mai important și anume cu sănătatea oamenilor și cu siguranța oamenilor, și atunci măcar cât sunt cu dânșii, nu vorbesc de politică. În rest, mă prindeți destul de des despre politică, da?

Reporter: Domnule secretar de stat, rămâneți mai mult în județul Tulcea?

Raed Arafat: O să mai rămân cam 30 de minute, să stau de vorbă cu colegii care lucrează pe elicopter și să văd că procedura e total înțeleasă, că ei vor intra în lucru ca și cu cel de la Galați, care deja a intrat în lucru și așteaptă dacă va fi chemat. După care pot să vă spun că plec înapoi București, Cluj, Târgu-Mureș, unde avem o televiziune din afara României, care și-a arătat interesul să vină să facă un reportaj despre sistemul de urgență din România și care va începe în Mureș și va continua în București, în următoarele trei zile, și căreia o să-i arătăm exact cum e organizat sistemul în țara noastră, care va face parte dintr-un reportaj care va fi arătat în Bulgaria.

Reporter: La noi în județ, în urmă cu aproape un an sau doi, ați lansat sistemul de telemedicină pentru Delta Dunării. Cum merge acesta la nivel național și ce șanse dați funcționării acestui sistem în Tulcea?

Raed Arafat: Vorbim de sistemul de telemedicină pentru medicii de familie. Deci, pot să vă spun că este un proiect care este depus la nivelul Ministerului Comunicațiilor și care este în curs de aprobare, care extinde acum proiectul acesta pentru județul Brăila și județul Galați, iar în fondurile europene există deja o prevedere pentru dezvoltarea telemedicinei. De altfel, pot să spun că Uniunea Europeană o are ca țintă foarte importantă și pe plan mondial acesta este viitorul. Deci, asistența la distanță, telemedicina, telemedicina la diferite nivele, nu numai pe urgențe, acum aici s-a făcut cu medicii de familie, de la distanță se discută cu specialiștii din spital, urmează să fie extins proiectul și în următoarea fază, la Brăila și Galați. 

Reporter: Ce șansă ...?

Victor Ponta: Numai o secundă, ca să explicăm, că eu sunt un nespecialist și până nu mi-a arătat domnul Arafat - la... Târgu Mureș, nu? Unde mi-ați arătat? - ce înseamnă telemedicină ... și la București... Nu am înțeles, după ce am înțeles, mi-am dat seama că nu întâmplător și în România și în Uniunea Europeană această idee absolut novatoare ne va duce în viitor la rezultate extraordinare din punct de vedere profesional, în sensul în care merge echipajul SMURD pe teren la un accident și poate să vadă medicul din spital exact ce are pacientul și să îi dea cele mai bune indicații, să-i salveze viața, dar se mai întâmplă ceva - gândiți-vă la costuri! Gândiți-vă ce înseamnă să iei bolnavul, să îl urci în ambulanță, să-l duci la spital sau la București sau să intri printr-un sistem de comunicații, care este din ce în ce mai puțin ieftin categoric; nu este ieftin, dar este mult mai ieftin decât să urci bolnavii în mașini și să îi plimbi prin țară. Deci, din toate aceste puncte de vedere, pe mine m-a convins domnul Arafat și sprijinim nu doar extinderea în România, dar, din fericire, și din acest punct de vedere, ca și cu SMURD-ul, România este un model deja pentru foarte multe țări europene. Foarte multe ne invidiază că am mers mai repede, inclusiv ceea ce am decis în ianuarie, atunci când ideea mai veche a domnului Arafat în sfârșit am pus-o în practică și anume toate structurile ISU - Ambulanță, SMURD, Inspectoratul de Aviație - toate într-un singur loc, la Departamentul de Situații de Urgență. După aceea, la nivel local, încep să lucreze împreună și să fie integrate și iată că idei bune, până la urmă, se întâmplă în România și asta înseamnă bani mai puțini cheltuiți și eficiență mai mare pentru bolnavi. 

 

Reporter: Aveți a ne spune ceva despre prefectul de Tulcea? Intenționați să-l schimbați?

Victor Ponta: Nu, de ce? Că nu este prezent? 

Reporter: Nu, doar am întrebat.

Victor Ponta: Nu, nu! Nu intenționez. Dacă intenționez vă anunț!

Reporter: Deci nu îl schimbați.

Victor Ponta: Azi nu îl schimb. Nu știu, dacă face ceva ...

Reporter: Nici săptămâna viitoare?

Victor Ponta: Nu. Nu am în minte așa ceva. Dacă face ceva ce nu este în regulă cu atribuțiile pe care le are, sigur că iau măsuri de schimbare, dar nu .. A făcut ceva rău prefectul? Nu am auzit din presă!

Reporter: Apropo de sănătate ...

Victor Ponta: Numai o secundă ...

Reporter: Da, vă rog! 

Victor Ponta: Ceea ce pot să vă spun despre Tulcea este că, am vorbit de altfel mai devreme și cu Ministrul Transporturilor și Ministrul Justiției, cu toate piedicile birocratice, nu mă las până nu reușim să rezolvăm problema portului Tulcea, să treacă la autoritățile locale și să acceseze fonduri europene. Acordul de parteneriat între România și Uniunea Europeană pentru 2014-2020 va deveni operațional în toamnă și, dacă portul este al lor, pot să înceapă să depună proiecte, și toate celelalte lucruri pe care încercăm să le facem pentru Tulcea și, în mod special, pentru Deltă, cu sprijinul autorităților locale, le facem, dar în orice loc din această țară prioritatea numărul 1 este sănătatea, așa încât de aceea am vrut să vin astăzi cu domnul Arafat să vorbim despre prioritatea numărul 1, sănătatea! După aceea vorbim de locuri de muncă, de infrastructură, de educație, dar unde nu ai soluții pentru problema sănătății, degeaba vorbești de celelalte, și la Tulcea era o situație foarte rea, se îmbunătățește atât la Spitalul Județean, cât și la sistemul de urgență, însă mai sunt foarte multe lucruri de făcut. 

Reporter: La rectificarea bugetară veți da sănătății mai mulți bani, să înțeleg?

Victor Ponta: Acum ați vorbit cu domnul Arafat, da, care numai asta mi-a povestit pe drum, câți bani trebuie să dau la rectificare! Categoric, categoric, orice ban în plus pe care îl avem, primul lucru merge la sănătate.

 

Reporter: Nu ne puteți spune deocamdată o sumă? 

Victor Ponta: A, nu. Chiar nu știu care este suma, pentru că urmează, imediat după 1 iulie, să lucrăm și cu experții instituțiilor internaționale la partea de rectificare, însă dacă mă întrebați, da, sigur că primii bani pe care îi avem în plus merg la sănătate. 

Reporter: Și apoi Ministerul Sănătății va aloca județului Tulcea mai mulți bani?

Victor Ponta: Tocmai a alocat, am zis, banii de angiograf.

Reporter: Mai sunt probleme.

Victor Ponta: Bineînțeles că sunt.

Reporter: .... probleme cu Serviciul Județean de Ambulanță, cu mijloace de transport...

Raed Arafat: Serviciul Județean de Ambulanță, vă spun de acum, că nu are absolut de la ce să se plângă, pentru că primește mașini, ambulanțele care se cumpără va primi din ele, deci nu există niciun motiv, pentru că el este tratat egal cum tratăm inclusiv acest sistem cu SMURD-ul și cu ISU. Nu este nicio diferențiere, ba mai mult, banii de ambulanțe de anul acesta, peste 90% din sumă este către serviciile de ambulanță. Deci, asta vreau să se înțeleagă de către toată lumea, că serviciile de ambulanță beneficiază de aceeași atenție și este comitetul care s-a creat între cele două ministere, Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne - Comitetul de Suport Tehnic deja a avut patru întâlniri. Participă și colegi de la Ambulanță și colegi de la Interne și de la Ministerul Sănătății și pot să vă spun că progresăm bine și cooperarea este chiar bună, dacă cineva spune că este neglijat, trimiteți-mi-l mie și veniți cu el, bineînțeles, că vă arăt eu că nu este neglijat Serviciul de Ambulanță și primește chiar absolut ce au nevoie de el. 

Victor Ponta: Mulțumesc mult de tot.

Reporter: Când și câte ambulanțe va primi Serviciul de Ambulanță?

Raed Arafat: Nu pot să vă spun, că este în mâna unei comisii care decide, nu decid eu, asta vreau să se înțeleagă, nu este decizia unei persoane, este decizia unor comisii, a unor oameni care participă din toate părțile. Punem pe masă ce ni se dă, să spunem, și acolo se decide cum se împarte și se decide pe baza unor calcule foarte corecte și foarte neutre, să știți. 

Victor Ponta: Mulțumesc mult de tot. O zi bună. Stați să salut pe toată lumea.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, abonează-te gratuit la Newsletter trimițând site-ul de care ești interesat(ă) și adresa ta de e-mail la office@la-romania.ro.


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro |la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro | la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2014